Product

Zonwering voor huurwoningen

Hittegolven in Nederland maken huurwoningen oncomfortabel warm. Ontdek hoe je gemakkelijk en betaalbaar je huis koel houdt met de zonwering van Sunwise, zonder problemen met je verhuurder.

Door: beheerder

In Nederland krijgen we steeds meer met hittegolven te maken. Daardoor wordt het erg warm in huis. In sommige woningen wordt het zelfs in het voor- en najaar veel te heet. Is het in huis warm, dan kan dat hittestress (lichamelijke en mentale klachten als gevolg van oververhitting) veroorzaken. Hittestress is zeer ongezond voor je lichaam, dus wil je voorkomen dat je er last van krijgt. Daarnaast is het in huis ook een stuk prettiger als het wat koeler is.

Maar in een huurhuis grote aanpassingen maken – zoals het plaatsen van zonwering of airconditioning – is niet altijd even makkelijk. Misschien krijg je geen toestemming van je verhuurder of wil je de hoge kosten er niet aan kwijt. Gelukkig is er dan nog een andere oplossing. Hoe jij het in je huurhuis koel houdt, lees je in dit blog.

Zonwering op zolder dakkapel

Wat als de verhuurder niet meewerkt?

In de Nederlandse wet staat dat je recht hebt op warmte in huis. Daarom wordt je gas- of elektriciteitsaansluiting niet afgesloten als het langer dan twee dagen vriest in de periode van 1 oktober tot 1 april. Maar het recht op koelte bestaat niet. Is het te warm in je huurhuis, dan is je verhuurder dus niet verplicht om daar iets aan te doen of om je toestemming te geven daar iets aan te doen. Daarnaast staat er soms in je huurcontract dat je geen veranderingen aan je huurwoning mag aanbrengen. Staat de zon de hele dag op je ramen, dan wordt het snel warm in huis en zonder aanpassingen – zoals zonwering – kun je daar niet veel aan doen. In sommige gevallen kan een ventilator helpen, maar vaak blaast die de warme lucht alleen maar naar je toe.

 

Regelgeving van zonwering voor huurwoningen

Om het in huis koel te houden, overweeg je misschien om airconditioning of buitenzonwering aan te brengen. Doe je dit in je huurhuis, dan heet dit een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Je moet voor een ZAV toestemming van je verhuurder krijgen en de kosten zijn voor je eigen rekening. Als je je huurwoning verlaat, moet je de ZAV weer weghalen, want je moet je woning opleveren in dezelfde staat als toen jij erin ging wonen. Plaats je buitenzonwering, dan kan dit erg lastig zijn. Daarnaast moet eventuele zonwering voldoen aan de bouwregelgeving voor zonwering, zelfs als de verhuurder toestemming geeft.

Zonwering met zuignappen bieden uitkomst. Deze vorm van zonwering telt niet als ZAV en kan zonder toestemming van je verhuurder worden geplaatst.

 

Sunwise screens op deur monteren

 

De voordelen van screens met zuignappen voor je huurwoning:

  • Houdt het 2 °C tot 8 °C koeler in huis;
  • Makkelijk en snel gemonteerd, zonder te boren;
  • Geen permanente veranderingen aan je huurwoning;
  • Mag altijd zonder toestemming worden geplaatst;
  • Goedkoop (vanaf € 20,-);
  • Gemaakt van gecertificeerd materiaal;
  • Duurzaam;
  • Mee te nemen naar een volgende woning.

 

Alles weten over screens met zuignappen

 

Wat zijn de kosten van zonwering in je huurwoning?

Je hebt al een zonnedoek voor het raam van Sunwise vanaf € 20,-. Je bevestigt de screens eenvoudig op je ramen en als je gaat verhuizen, haal je ze los en bevestig je ze in je nieuwe huis op ramen van dezelfde afmetingen. Onze screens met zuignappen zijn dan ook verreweg de meest voordelige optie. De gemiddelde prijs van airconditioning is namelijk wel € 3.000 en die van een elektrisch zonnescherm is € 1500. Deze hoofdprijs wil je voor aanpassingen aan een huurwoning natuurlijk niet uitgeven, want de woning is niet van jou en als je gaat verhuizen, moet je alles weer in oude staat opleveren.

 

 

Je zonwering bevestigen en loshalen

Ga jij voor Sunwise-screens voor jouw huurhuis? In onze handige instructievideo lees je precies hoe je een screendoek voor je raam moet bevestigen. Daarnaast lees je meer in ons eerdere blog als je je screens weer wilt demonteren – bijvoorbeeld om ze in de winter op te bergen of om ze naar een nieuwe woning mee te nemen.

Heb je meer vragen over screens voor in je huurwoning? Neem dan contact met ons op.

Bestel nu je zonwering